; Hepatitis B - Directlab Online

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectie van de lever. Het wordt veroorzaakt door een virus. Zonder behandeling kan de lever blijvend beschadigd raken.

Wat is het?

Het hepatitis B-virus dringt zich via de slijmvliezen van de geslachtsorganen naar binnen. Via de bloedbaan verspreidt het zich naar de lever. Hier veroorzaakt het een ontsteking. In Nederland wordt hepatitis B-virus vooral overgedragen door penetratie (vaginaal en anaal). Bij pijpen en beffen is een klein risico op overdracht. Besmetting met hepatitis B kan ook via bloed, bijvoorbeeld via naalden, drugsgebruik of gedeelde scheermesjes of tandenborstels. Zwangere vrouwen kunnen het virus overdragen op hun kind.

Klachten

 • De meeste mensen hebben geen klachten.
 • Vermoeidheid, (lichte) koorts, lusteloosheid, misselijkheid.
 • Spier- en gewrichtspijn, gewrichtsontstekingen.
 • Huidafwijkingen.
 • Pijn in de onderbuik.
 • Geelzucht: geel oogwit, gele huid, donkere (theekleurige) urine, soms ontkleurde ontlasting.
 • Zonder behandeling kan erblijvende schade aan de lever of leverkanker optreden.

Heb ik het?

De meeste mensen ervaren geen klachten. Klachten ontstaan gemiddeld twee tot drie maanden na het moment van de infectie. De klachten duren enkele weken tot zes maanden. Als alle klachten zijn verdwenen, kan iemand nog maandenlang moe blijven.

Hoe kom ik er vanaf?

Acute hepatitis B gaat meestal binnen een halfjaar vanzelf over. Zonder medicijnen. Rust en gezonde voeding zijn dan belangrijk. Maar soms ontstaat er een chronische infectie. Iemand blijft dan drager van het virus en kan andere mensen besmetten. Een drager kan medicijnen krijgen om het virus af te remmen. Soms verdwijnt het virus dan toch uit je lichaam.

Gratis vaccinaties

In Nederland worden groepen met een verhoogd risico op hepatitis B gratis gevaccineerd. Dit zijn bijvoorbeeld prostituees, drugsgebruikers en mannen die seks hebben met mannen. Het vaccin dat hiervoor wordt gebruikt is veilig en effectief.

De vaccinatie bestaat uit drie injecties waarbij de tweede een maand na de eerste vaccinatie wordt gegeven en de derde vijf maanden na de tweede vaccinatie. Iemand die is gevaccineerd, is langdurig beschermd tegen hepatitis B. Je kunt dat zeker weten door je bloed 4 tot 6 weken na je laatste vaccinatie te laten controleren op antistoffen tegen hepatitis B. Dat onderzoek moet je meestal zelf betalen.

Advies

 • Ga naar een arts voor een soa-test; als je klachten hebt, maar ook als je als man seks hebt met mannen, drugs gespoten hebt, of als jij of je ouders uit een land komen waar hepatitis B veel voorkomt.
 • Waarschuw sekspartners uit de laatste zes maanden.
 • Ook andere mensen die via jou mogelijk risico hebben gelopen moeten zich laten testen.
 • Bij chronische hepatitis B kunnen je vaste sekspartner en huisgenoten zich laten vaccineren.
 • Snel vaccineren tegen hepatitis B voorkomt een infectie. Bijvoorbeeld als je je prikt aan een naald, of na seks zonder condoom met iemand met hepatitis B. Vaccinatie moet snel erna starten, binnen zeven dagen.

Bron: deze tekst is ontleend aan de website van Soa Aids Nederland, de interventiespecialist op het gebied van soa’s en hiv.