; Hiv - Directlab Online

Hiv

Hiv is een virus dat het menselijke afweersysteem afbreekt. Een hiv-infectie is goed te behandelen. Hoe eerder je weet dat je het hebt opgelopen, hoe beter. Zonder behandeling met hiv-remmers krijgt iemand met hiv uiteindelijk aids.

Hiv is het virus dat iemands afweersysteem afbreekt en aids kan veroorzaken. Het virus zit in bloed, sperma en voorvocht, vaginaal vocht en moedermelk. Je spreekt van aids als het afweersysteem niet meer opgewassen is tegen virussen en bacteriën die het normaal gesproken goed aankan. Je kunt hiv krijgen door te neuken zonder condoom. Bij anale seks is de kans groter. Ook pijpen en beffen vormen een klein risico. Als de slijmvliezen beschadigd zijn, is de kans op overdracht groter. Je kunt ook hiv krijgen door contact met geïnfecteerd bloed. Bijvoorbeeld door drugsgebruik, besmette naalden of een bloedtransfusie. Moeders kunnen hiv aan hun baby’s overdragen.

Klachten

  • Als je net besmet bent kun je verschijnselen krijgen die lijken op griep: koorts, algehele malaise of huiduitslag.
  • Gevorderde hiv-infectie: vermoeidheid, gewichtsverlies, koorts, nachtzweten, diarree, kortademigheid, huiduitslag.

Heb ik het?

De enige manier om zeker te weten of je hiv hebt, is de hiv-test. Zeker als je tot een risicogroep behoort en onveilige seks hebt, is het verstandig je regelmatig te laten testen. Eén tot zes weken na het oplopen van hiv kunnen er klachten ontstaan die lijken op gewone griep. Deze kunnen één tot zes weken aanhouden. Dat kan aanleiding zijn om je te laten testen. Overleg dat met je huisarts.

Behandeling

Hiv blijft altijd in het lichaam aanwezig. Het kan goed worden onderdrukt met hiv-remmers. Het dagelijks slikken van drie of meer hiv-remmers heet combinatietherapie. Er zijn combinatiepillen met daarin meerdere hiv-remmers. Dit maakt het gebruik makkelijker. Het is belangrijk dat de pil (of pillen) altijd trouw worden geslikt. Iemand met hiv blijft onder controle van een hiv-behandelaar. Hiv-remmers kunnen bijwerkingen hebben. De ene patiënt heeft daar meer last van dan de andere. Snel starten met een behandeling heeft grote voordelen: je blijft gezonder en hebt veel minder kans om hiv op iemand anders over te dragen.

Hiv voorkomen met PrEP?

Heb je regelmatig seks waarbij je risico op hiv kunt hebben? Dan kun je jezelf beschermen door PrEP te gebruiken. Je slikt dit medicijn elke dag of alleen rondom de seks. Zo voorkom je dat je hiv krijgt. PrEP beschermt niet tegen andere soa’s. Gebruik daarvoor een condoom. Meer informatie over dit onderwerp vindt je bij Soa Aids Nederland.

Advies

  • Ga naar een arts voor een hiv-test.
  • Onveilige seks gehad? Laat ook een soa-test doen. Iemand met hiv loopt meer risico op een andere soa. Ook heeft iemand met een andere soa een hogere kans op hiv.
  • Laat drie maanden na je laatste risico opnieuw een hiv-test doen.
  • Heb je net risico gelopen op hiv? Start dan zo snel mogelijk (binnen 72 uur) met hiv-remmers, een zogenoemde PEP-kuur.
  • Heb je hiv, maak dan snel een afspraak met een hiv-behandelaar: hoe eerder je met je behandeling met hiv-remmers begint, hoe beter.
  • Waarschuw je sekspartners sinds je laatste hiv-negatieve uitslag. Vind je dat moeilijk, bespreek dat dan met de arts of verpleegkundige.

Bron: deze tekst is ontleend aan de website van Soa Aids Nederland, de interventiespecialist op het gebied van soa’s en hiv.