Veelgestelde vragen Drugs-tests - Directlab Online

Veelgestelde vragen Drugs-tests

Algemene informatie over drugs(testen)

Er kunnen verschillende redenen zijn om te willen testen op de aanwezigheid van drugs in je urine. Wil je misschien aantonen dat je nog steeds clean bent? Wil je weten of je lang genoeg clean bent om een keuringstest te laten doen? Of misschien vermoed je misbruik van drugs tijdens een avondje uit?

Directlab biedt tests aan voor de volgende drugs:

  • Cannabis. Cannabis is een andere naam voor hasj en wiet. Hasj en wiet worden ook wel marihuana genoemd.
  • Slaap- en kalmeringsmiddelen, ook wel benzo’s of benzodiazepinen genoemd. Er bestaan veel verschillende soorten benzodiazepinen, ze hebben bijna allemaal een stofnaam die eindigt op –pam, zoals diazepam (Valium).
  • Amfetamine. Speed is de straatnaam voor amfetamine. Andere namen zijn pep, s, snelheid en dreft.
  • XTC (Ecstasy), ook wel X, MDMA, pil, M, Molly, lovedrug genoemd
  • Cocaïne
  • Opiaten (opium, heroïne, morfine, codeïne, fentanyl, methadon). Het aantal namen is eindeloos. Heroine is o.a. bekend onder de namen smack, horse, bruin, brown sugar, diacetylmorfine.


Voor meer informatie over drugs zie: www.drugsinfo.nl

Soms kun je aan de hand van de effecten die je hebt ervaren een idee krijgen wat er is gebeurd. Deze pagina van het Trimbos instituut kan je daarmee helpen. Daarnaast kan een urinetest meer informatie geven. De meeste middelen zijn maar een paar uur tot een aantal dagen aantoonbaar in de urine. Het is dus van belang om zo snel mogelijk urine af te nemen.

Hoe lang drugs nog terug te vinden zijn in de urine hangt af van het middel, maar ook van de hoeveelheid die iemand heeft genomen en de snelheid waarmee het lichaam stoffen verwerkt. Het verschilt dus van persoon tot persoon. De meeste drugs zijn niet erg lang terug te vinden. Als uit een test blijkt dat iemand geen drugs heeft gebruikt, zegt dat dus niet alles. Het kan dan best zijn dat het middel al uit het lichaam verdwenen is. Vul de vragenlijst in voor een advies op maat.

Directlab test alleen op het gebruik van drugs. We testen niet de drugs zelf. Op deze site kun je informatie vinden over de mogelijkheden die er zijn om drugs te laten testen.

Directlab biedt geen testen voor 4-FA/4-FMP, LSD, ketamine, paddo’s of lachgas. Ga voor meer informatie over deze drugs naar de website van het Trimbos instituut. https://www.drugsinfo.nl/publi...

Op dit moment biedt Directlab geen alcoholtest aan.

Voor een drugstest moet een urine monster worden ingeleverd. Dit urinemonster wordt verzameld met een ColliPee (in de instructie zie je hoe het werkt). Dit is onmogelijk zonder medeweten van de te testen persoon.

Meer informatie over drugs en drugsgebruik vind je op de website van het Trimbos Instituut.


Over de testen van Directlab

Directlab gebruikt dezelfde testen als je huisarts. Vergeleken met thuistesten (waarbij je de uitslag zelf afleest) zijn onze laboratoriumtesten veel betrouwbaarder.


Alle analyses vinden plaats in het laboratorium van Saltro dat ISO geaccrediteerd is en voldoet aan alle kwaliteitseisen. Onze specialisten beoordelen de testresultaten. De testen van Directlab zijn dus zeer betrouwbaar.

De testen van Directlab zijn niet anoniem maar wel discreet en veilig. Je ontvangt het testpakket in een blanco envelop op een adres naar keuze. Je neemt zelf thuis materiaal af en stuurt het makkelijk in een meegeleverde envelop naar ons laboratorium of je gaat naar een afnamelocatie voor een bloedafname.


Directlab staat als afzender op je bankafschrift. Op je bankafschrift staat alleen het bestelnummer vermeld. De factuur ontvang je per e-mail. Directlab is de afzender. In de onderwerpregel staat het factuurnummer. De uitslag staat vervolgens klaar in het beveiligde Uitslagenportaal.

De testen van Directlab worden niet vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Je moet ze zelf betalen.

Directlab vindt zinnig en zuinig testen belangrijker dan zoveel mogelijk testen verkopen. Dankzij het testadvies weet je zeker dat je alleen testen doet waar je wat aan hebt. Als testen niet of minder zinvol lijkt, adviseert Directlab je eerlijk hierover.


Bestellen van je test

Je kan je telefoonnummer toevoegen via Mijn DigiD. Kies voor 'Extra sms-controle aanvragen'. Je ontvangt hierna per post binnen 5 werkdagen een persoonlijke activeringscode waarmee je jouw sms verificatie kunt activeren. Na het activeren kan je inloggen met een extra controle stap via sms.

Je kan een DigiD code aanvragen via Mijn DigiD. Na het invullen van het formulier ontvang je per post binnen 5 werkdagen een persoonlijke activeringscode waarmee je jouw DigiD gebruikersnaam kunt activeren.

Directlab is als zorgaanbieder wettelijk verplicht je Burgerservicenummer (BSN) te noteren. Hiermee voorkomen we persoonsverwisseling. Als je toestemming geeft kunnen we medische gegevens uitwisselen met je huisarts.


Je kunt de uitslag van je test uitprinten. Op deze uitdraai staan je persoonlijke gegevens vermeld.

Als er onderdelen (bv. een buisje) van je testpakket kapot zijn of als er onderdelen ontbreken, neem dan contact op met Directlab op telefoonnummer 030-2361122 of saltrodirectlab@saltro.nl.

Als je na de aanschaf van een test toch twijfelt, of je besluit alsnog liever naar je huisarts te gaan, dan kan je binnen 14 dagen na ontvangst, de test retourneren. Je hebt na annulering nogmaals 14 dagen om de ongebruikte test retour te sturen. Je krijgt dan het volledige orderbedrag inclusief verzendkosten gecrediteerd. Enkel de kosten voor retour van jouw huis naar de webwinkel zijn voor eigen rekening. Deze kosten bedragen circa 3,95 per brievenbuspakket, raadpleeg voor de exacte tarieven de website van de vervoerder.

Indien je gebruik maakt van je herroepingsrecht, zal het product met alle geleverde toebehoren en – indien redelijkerwijze mogelijk – in de originele staat en verpakking aan ons geretourneerd worden. Om gebruik te maken van dit recht kan je contact met ons opnemen via saltrodirectlab@saltro.nl vermeld daarbij je factuurnummer, je bankrekeningnummer en de tenaamstelling. Directlab is niet verantwoordelijk voor een foutief doorgegeven bankrekeningnummer. Wij zullen vervolgens het verschuldigde orderbedrag binnen 14 dagen na aanmelding van je retour terugstorten mits het product reeds in goede orde retour ontvangen is.

Als je voor 17.00 uur besteld dan ontvang je binnen 2 werkdagen het testpakket. Als het pakket na enkele dagen nog niet binnen is, neem dan contact op met Directlab op telefoonnummer 030-2361122 of saltrodirectlab@saltro.nl.


Afname van je test

Het urinemonster verzamel je zelf met behulp van de ColliPee die mee wordt gestuurd in het pakket. Meer informatie hierover vind je hier.

Instructies voor de afname van je test, zijn op de specifieke webpagina voor ieder product te vinden.
Selecteer op de webshop pagina het door jou bestelde product voor meer informatie over afname-instructies.

Voor testen met een zelfafname monster doe je het afgenomen materiaal in de meegezonden retourenvelop. Je kan:
- de retourenvelop veilig in een PostNL brievenbus deponeren;
- de retourenvelop afleveren op een van de Saltro locaties.

Verzending bij voorkeur op werkdagen voor 18.00 uur. Dit kan in elke brievenbus van post NL. Op zondag verzenden kan ook, maar alleen in een brievenbus met daarop een medisch postlogo (zie afbeelding hieronder). De afgenomen test verstuur je dan voor zondag 17.00 uur. De zending wordt dan op maandag bezorgd (kijk hier voor de link naar de PostNL locatiezoeker medische post, klik aan 'brief posten' en vervolgens 'medisch').Alleen urine die direct in de ColliPee is opgevangen, is bruikbaar voor de test.


Uitslag van je test

Nadat je testmateriaal bij ons is ontvangen, staat je uitslag over het algemeen binnen 3 werkdagen klaar in het beveiligde Uitslagenportaal. Hou hierbij dus rekening met de verzendtijd naar ons laboratorium. Voor de soa’s hiv, hepatitis B en syfilis kan dat een paar dagen langer duren. Om de veiligheid van je uitslag te garanderen, log je in met je DigiD en sms verificatie. Heb je geen DigiD? Dan kan je dat hier aanvragen. Als je geen sms verificatie hebt, dan kan je hier je telefoonnummer koppelen aan je DigiD. Houd er rekening mee dat dit ongeveer 5 dagen kost. Vraag een sms verificatie dus direct aan als je een Directlab test koopt.

Jouw testuitslag is te vinden in het beveiligde Uitslagenportaal van Directlab.