Veelgestelde vragen - Saltro

Veelgestelde vragen


Over de testen van Directlab

Klik hier voor de veelgestelde vragen over soa's en het soa pakket van Directlab

Directlab gebruikt dezelfde testen als je huisarts. Vergeleken met thuistesten (waarbij je de uitslag zelf afleest) zijn onze laboratoriumtesten veel betrouwbaarder.

Alle analyses vinden plaats in het laboratorium van Saltro dat ISO geaccrediteerd is en voldoet aan alle kwaliteitseisen. Onze specialisten beoordelen de testresultaten. De testen van Directlab zijn dus zeer betrouwbaar.

Directlab gebruikt dezelfde testen als je huisarts. De meeste huisartsen accepteren de uitslagen van Directlab.

Mocht je huisarts Saltro niet kennen, dan kan hij/zij contact opnemen met onze klinisch chemici of artsen-microbioloog voor intercollegiaal overleg. Het telefoonnummer staat op je testuitslag in het Uitslagenportaal.

De testen van Directlab zijn niet anoniem maar wel discreet en veilig. Je ontvangt het testpakket in een blanco envelop op een adres naar keuze. Je neemt zelf thuis materiaal af en stuurt het makkelijk in een meegeleverde envelop naar ons laboratorium of je gaat naar een afnamelocatie voor een bloedafname.


Directlab staat als afzender op je bankafschrift. Op je bankafschrift staat alleen het bestelnummer vermeld. De factuur ontvang je per e-mail. Directlab is de afzender. In de onderwerpregel staat het factuurnummer. De uitslag staat vervolgens klaar in het beveiligde Uitslagenportaal.

De testen van Directlab worden niet vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Je moet ze zelf betalen.

Directlab vindt zinnig en zuinig testen belangrijker dan zoveel mogelijk testen verkopen. Dankzij het testadvies weet je zeker dat je alleen testen doet waar je wat aan hebt. Als testen niet of minder zinvol lijkt, adviseert Directlab je eerlijk hierover.


Bestellen van je test

Je kan je telefoonnummer toevoegen via Mijn DigiD. Kies voor 'Extra sms-controle aanvragen'. Je ontvangt hierna per post binnen 5 werkdagen een persoonlijke activeringscode waarmee je jouw sms verificatie kunt activeren. Na het activeren kan je inloggen met een extra controle stap via sms.

Je kan een DigiD code aanvragen via Mijn DigiD. Na het invullen van het formulier ontvang je per post binnen 5 werkdagen een persoonlijke activeringscode waarmee je jouw DigiD gebruikersnaam kunt activeren.

Directlab is als zorgaanbieder wettelijk verplicht je Burgerservicenummer (BSN) te noteren. Hiermee voorkomen we persoonsverwisseling. Als je toestemming geeft kunnen we medische gegevens uitwisselen met je huisarts.


Je kunt de uitslag van je test uitprinten. Op deze uitdraai staan je persoonlijke gegevens vermeld.

De uitslag van de test kan je online bekijken. Om in te kunnen loggen maak je gebruik van DigiD. De persoonsgegevens die je opgeeft bij de bestelling zorgen er voor dat wij je veilig de juiste testgegevens kunnen geven. Als je een test bestelt voor iemand anders moet je ook de persoonsgegevens van deze andere persoon opgeven.

Als je na de aanschaf van een test toch twijfelt, of je besluit alsnog liever naar je huisarts te gaan, dan kan je binnen 14 dagen na ontvangst, de test retourneren. Je hebt na annulering nogmaals 14 dagen om de ongebruikte test retour te sturen. Je krijgt dan het volledige orderbedrag inclusief verzendkosten gecrediteerd. Enkel de kosten voor retour van jouw huis naar de webwinkel zijn voor eigen rekening. Deze kosten bedragen circa 3,95 per brievenbuspakket, raadpleeg voor de exacte tarieven de website van de vervoerder.

Indien je gebruik maakt van je herroepingsrecht, zal het product met alle geleverde toebehoren en – indien redelijkerwijze mogelijk – in de originele staat en verpakking aan ons geretourneerd worden. Om gebruik te maken van dit recht kan je contact met ons opnemen via info@directlabonline.nl vermeld daarbij je factuurnummer, je bankrekeningnummer en de tenaamstelling. Directlab Online is niet verantwoordelijk voor een foutief doorgegeven bankrekeningnummer. Wij zullen vervolgens het verschuldigde orderbedrag binnen 14 dagen na aanmelding van je retour terugstorten mits het product reeds in goede orde retour ontvangen is. In geval van een geannuleerde Corona PCR-test volstaat de schriftelijke annulering naar info@directlabonline.nl

Als je voor 17.00 uur besteld dan ontvang je binnen 2 werkdagen het testpakket. Als het pakket na enkele dagen nog niet binnen is, neem dan contact op met Directlab op telefoonnummer 030-2361122 of info@directlabonline.nl.

Als er onderdelen (bv. een buisje) van je testpakket kapot zijn of als er onderdelen ontbreken, neem dan contact op met Directlab op telefoonnummer 030-2361122 of info@directlabonline.nl


Afname van je test

Voor testen met een zelfafname monster doe je het afgenomen materiaal in de meegezonden retourenvelop. Je kan:
- de retourenvelop veilig in een PostNL brievenbus deponeren;
- de retourenvelop afleveren op een van de Saltro locaties.

Verzending bij voorkeur op werkdagen voor 18.00 uur. Dit kan in elke brievenbus van post NL. Op zondag verzenden kan ook, maar alleen in een brievenbus met daarop een medisch postlogo (zie afbeelding hieronder). De afgenomen test verstuur je dan voor zondag 17.00 uur. De zending wordt dan op maandag bezorgd (kijk hier voor de link naar de PostNL locatiezoeker medische post, klik aan 'brief posten' en vervolgens 'medisch').Instructies voor de afname van je test, zijn op de specifieke webpagina voor ieder product te vinden.
Selecteer op de webshop pagina het door jou bestelde product voor meer informatie over afname-instructies.


Uitslag van je test

Nadat je testmateriaal bij ons is ontvangen, staat je uitslag over het algemeen binnen 3 werkdagen klaar in het beveiligde Uitslagenportaal. Hou hierbij dus rekening met de verzendtijd naar ons laboratorium. Voor de soa’s hiv, hepatitis B en syfilis kan dat een paar dagen langer duren. Om de veiligheid van je uitslag te garanderen, log je in met je DigiD en sms verificatie. Heb je geen DigiD? Dan kan je dat hier aanvragen. Als je geen sms verificatie hebt, dan kan je hier je telefoonnummer koppelen aan je DigiD. Houd er rekening mee dat dit ongeveer 5 dagen kost. Vraag een sms verificatie dus direct aan als je een Directlab test koopt.

Jouw testuitslag is te vinden in het beveiligde Uitslagenportaal van Directlab.