Veelgestelde vragen Preventie-tests - Directlab Online

Veelgestelde vragen Preventie-tests

Over de preventie-tests

Hoe gaat het eigenlijk met mijn gezondheid? Wat is mijn risico op diabetes, hart- en vaatziekte en schade aan mijn nieren? En waarop kan ik letten? Veel mensen stellen zich dit soort vragen. Bijvoorbeeld als ze vrienden hebben met een chronische aandoening of als diabetes en hart- en vaatziekten voorkomen in de familie. Met een aantal testen kunnen we je inzicht geven in je gezondheid. Het onderzoek kan duidelijk maken dat met de geteste onderdelen niets aan de hand is en misschien voel je je daardoor gerustgesteld. Door het onderzoek en de uitslag van de testen ga je misschien (anders) nadenken over je gezondheid, misschien ga je anders of gezonder leven. De uitslag kan je helpen als je met de huisarts in gesprek gaat. Je kan de uitslag van het onderzoek laten zien.

Cholesterol: bij de test op cholesterol worden zowel het totale cholesterol, HDL-cholesterol (het ‘goede’ cholesterol), LDL-cholesterol (het ‘slechte’ cholesterol) en triglyceriden (vet) gemeten. Het totaal aan de verschillende waarde geeft informatie over het risico op hart- en vaatziekten. Glucose (nuchter): We meten de hoeveelheid glucose (suiker) in je bloed, waarbij je nuchter was toen er bloed werd afgenomen. Het onderzoek geeft informatie over het risico op suikerziekte (diabetes). Bij diabetes wordt de test ook gebruikt om het effect van de behandeling te controleren. Nierfunctie: we meten de verhouding tussen albumine en kreatinine in urine. Het onderzoek geeft informatie over de nierfunctie. Een verminderde nierfunctie kan een indicatie zijn voor aandoeningen zoals aderverkalking, diabetes, hartfalen of hoge bloeddruk. Ook bij ouder worden gaat de nierfunctie achteruit.

Voordat je een Preventie pakket bestelt bij Directlab, adviseren we je de vragenlijst in te vullen voor een advies op maat. Zo weet je zeker dat je alleen testen doet waar je wat aan hebt. De testen die Directlab gebruikt zijn zeer betrouwbaar. Het zijn dezelfde testen als huisartsen gebruiken. De kans op valse uitslagen die ten onrechte ongerust maken of ten onrechte gerust stellen, is hierdoor minimaal.

Meer informatie over preventie-testen vind je op Thuisarts.nl.


Bestellen van je test

Je kan je telefoonnummer toevoegen via Mijn DigiD. Kies voor 'Extra sms-controle aanvragen'. Je ontvangt hierna per post binnen 5 werkdagen een persoonlijke activeringscode waarmee je jouw sms verificatie kunt activeren. Na het activeren kan je inloggen met een extra controle stap via sms.

Je kan een DigiD code aanvragen via Mijn DigiD. Na het invullen van het formulier ontvang je per post binnen 5 werkdagen een persoonlijke activeringscode waarmee je jouw DigiD gebruikersnaam kunt activeren.

Directlab is als zorgaanbieder wettelijk verplicht je Burgerservicenummer (BSN) te noteren. Hiermee voorkomen we persoonsverwisseling. Als je toestemming geeft kunnen we medische gegevens uitwisselen met je huisarts.


Je kunt de uitslag van je test uitprinten. Op deze uitdraai staan je persoonlijke gegevens vermeld.

Als je na de aanschaf van een test toch twijfelt, of je besluit alsnog liever naar je huisarts te gaan, dan kan je binnen 14 dagen na ontvangst, de test retourneren. Je hebt na annulering nogmaals 14 dagen om de ongebruikte test retour te sturen. Je krijgt dan het volledige orderbedrag inclusief verzendkosten gecrediteerd. Enkel de kosten voor retour van jouw huis naar de webwinkel zijn voor eigen rekening. Deze kosten bedragen circa 3,95 per brievenbuspakket, raadpleeg voor de exacte tarieven de website van de vervoerder.

Indien je gebruik maakt van je herroepingsrecht, zal het product met alle geleverde toebehoren en – indien redelijkerwijze mogelijk – in de originele staat en verpakking aan ons geretourneerd worden. Om gebruik te maken van dit recht kan je contact met ons opnemen via saltrodirectlab@saltro.nl vermeld daarbij je factuurnummer, je bankrekeningnummer en de tenaamstelling. Directlab is niet verantwoordelijk voor een foutief doorgegeven bankrekeningnummer. Wij zullen vervolgens het verschuldigde orderbedrag binnen 14 dagen na aanmelding van je retour terugstorten mits het product reeds in goede orde retour ontvangen is.

Als je voor 17.00 uur besteld dan ontvang je binnen 2 werkdagen het testpakket. Als het pakket na enkele dagen nog niet binnen is, neem dan contact op met Directlab op telefoonnummer 030-2361122 of saltrodirectlab@saltro.nl.

Als er onderdelen (bv. een buisje) van je testpakket kapot zijn of als er onderdelen ontbreken, neem dan contact op met Directlab op telefoonnummer 030-2361122 of saltrodirectlab@saltro.nl.


Afname van je test

De bloedafname voor het preventiepakket gebeurt op een afnamelocatie. Meer informatie over de bloedafname vindt je hier.


Het urinemonster verzamel je zelf met behulp van de ColliPee die mee wordt gestuurd in het pakket. Meer informatie hierover vindt je hier.


Uitslag van je test

Nadat je testmateriaal bij ons is ontvangen, staat je uitslag over het algemeen binnen 3 werkdagen klaar in het beveiligde Uitslagenportaal. Hou hierbij dus rekening met de verzendtijd naar ons laboratorium. Voor de soa’s hiv, hepatitis B en syfilis kan dat een paar dagen langer duren. Om de veiligheid van je uitslag te garanderen, log je in met je DigiD en sms verificatie. Heb je geen DigiD? Dan kan je dat hier aanvragen. Als je geen sms verificatie hebt, dan kan je hier je telefoonnummer koppelen aan je DigiD. Houd er rekening mee dat dit ongeveer 5 dagen kost. Vraag een sms verificatie dus direct aan als je een Directlab test koopt.

Jouw testuitslag is te vinden in het beveiligde Uitslagenportaal van Directlab.