Veelgestelde vragen soa-tests - Directlab Online

Veelgestelde vragen soa-tests

Algemene informatie over soa's

Soa’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Per jaar lopen in Nederland naar schatting ruim 100.000 mensen een soa op. Sommige soa’s hebben ernstige gevolgen als ze niet op tijd worden behandeld. Gelukkig zijn de meeste gemakkelijk te genezen. Soa’s zijn besmettelijk. Je kunt een soa hebben zonder dat je er iets van merkt. Ook dan kun je een soa (ongemerkt) doorgeven.

Een soa kun je krijgen en doorgeven via sperma, vocht uit de vagina, bloed en contact van huid of slijmvliezen. Slijmvliezen zijn de vochtige delen van de eikel op je penis, plasbuis, anus, vagina, mond en keel. De binnenkant dus. Meer informatie hierover vindt je ook op de site van Soa Aids Nederland.

Heb je seks gehad? En heb je klachten die door een soa kunnen komen? Dan kan het zijn dat je een soa hebt. Meer informatie over de symptomen van soa kun je vinden op de site van Soa Aids Nederland.

Maar ook als je geen klachten hebt, kun je een soa hebben. Dat kan alleen als je seks hebt gehad met iemand die een soa heeft. Met onveilige sex heb je meer kans op een soa.

Heb je onveilige seks gehad? Doe dan de testwijzer. Met het testadvies van Directlab weet je zeker dat je alleen testen doet waar je wat aan hebt.

Een chlamydia-test of gonorroe-test geeft pas een betrouwbare uitslag wanneer deze wordt uitgevoerd drie weken na onveilig seksueel contact. Voor een hiv, hepatitis B en syfilis kan je de test het best uitvoeren 3 maanden na onveilig seksueel contact. Als je eerder test, kan er wel sprake zijn van een infectie die nog niet aantoonbaar is. Het is dan zinvol om de test op een later moment te herhalen.

Soa’s worden overgedragen via sperma, bloed, vaginaal vocht en bij contact van slijmvliezen. Slijmvliezen zitten onder andere in de anus, de penis, de vagina en de mond. De meeste soa’s worden overgedragen bij onveilig vrijen:

  • vaginale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in vagina);
  • anale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in anus);
  • orale seks (pijpen en beffen) zonder condoom of beflapje;
  • gezamenlijk gebruik van seksattributen, zoals een dildo, zonder deze tussendoor schoon te maken.

Een aantal soa's is ook overdraagbaar via bloed. Hiv, hepatitis B en syfilis kan je ook oplopen als gevolg van een onhygiënisch aangebrachte tatoeage of piercing. Drugsgebruikers die naalden, spuiten of andere attributen van een ander gebruiken, lopen ook risico.

Meer informatie over soa's, onveilig seksueel contact en wanneer je risico op een soa loopt vindt je ook op de site van Soa Aids Nederland.

Je kunt de kans op een soa verkleinen door veilige seks. Maar wat veilig is verschilt per soa. Wat is nu precies veilig en wat niet? Meer informatie over de kans op soa bij aftrekken, anale seks, beffen, droogneuken met of zonder kleren, kontlikken, terugtrekken, masturberen, neuken, pijpen, scharen, seksspeeltjes, tongzoenen, vaginale seks en vingeren en ook hoe je soa dan kunt voorkomen, vindt je op de site van Soa Aids Nederland.

Soa endemische landen zijn landen waar soa's meer voorkomen. Personen uit een soa-endemisch gebied (Suriname, Nederlandse Antillen, Turkije, Marokko, Afrika, Zuid-Amerika, Azië, Oost Europa) hebben een verhoogd risico op één of meer van de vijf belangrijkste soa (chlamydia-infectie, gonorroe, syfilis, hepatitis B en hiv).


Voor meer informatie verwijzen we naar de website van het RIVM.

De behandeling van iedere soa verschilt. Open het tabblad hieronder voor de soa waarover je meer wilt weten.

Hiv kan behandeld worden met combinatietherapie. De behandeling van hiv bestaat uit een combinatie van ten minste drie hiv-remmende medicijnen die dagelijks ingenomen moeten worden. Ze blokkeren de vermenigvuldiging van hiv in het lichaam. Er zijn de afgelopen jaren steeds meer en betere medicijnen gekomen om hiv te behandelen. Snel starten met een behandeling heeft grote voordelen: je blijft gezonder en hebt veel minder kans om hiv over te dragen. Ga daarom met een positieve hiv uitslag altijd zo snel mogelijk naar je huisarts of de GGD. Klik hier voor meer informatie over hiv en de behandeling van hiv.

Syfilis wordt veroorzaakt door een bacterie en is makkelijk over te brengen. Ga met een positieve uitslag altijd zo snel mogelijk naar je huisarts of de GGD. Bij een syfilis infectie geeft je arts je antibioticum injecties. Dit doodt de syfilisbacteriën. Soms zijn na-controles van het bloed nodig tot twee jaar na de behandeling. Dit verschilt per persoon. Tijdens de behandeling moet je geen seksueel contact hebben. Dan besmetten jij en je partner elkaar steeds opnieuw. Meer informatie vindt je ook hier

Hepatitis B gaat meestal binnen een half jaar vanzelf over zonder medicijnen. Rust en gezonde voeding zijn dan belangrijk. Soms ontstaat er een chronische infectie. Je blijft dan drager van het virus en je kan andere mensen besmetten. In dat geval krijgt je medicijnen om het virus af te remmen. Een volledige hepatitis B vaccinatie beschermt je je hele leven. Meer informatie vindt je ook hier

Gonorroe is goed te behandelen met een injectie met een antibioticum. Houden de klachten toch aan? Ga dan direct terug naar de arts. Het is belangrijk om onbeschermd seksueel contact te vermijden tot je een soa-test hebt gedaan om aan te kunnen tonen dat de infectie met succes behandeld is. Laat bovendien aan je (vroegere) sekspartner(s) weten dat je deze infectie hebt. Doe dat aan alle de partners van het afgelopen half jaar. Dit kan eventueel ook via de partnerwaarschuwing op deze website. Belangrijk om te weten is dat er na een gonorroe-infectie geen natuurlijk afweer tegen deze geslachtsziekte optreedt. Door onveilig te vrijen, bijvoorbeeld met wisselende partners, kan je deze ziekte opnieuw oplopen. Bovendien zijn er nog veel meer andere soa's die je door onveilige seks kunt oplopen.


Meer informatie vindt je ook hier

Chlamydia is goed te behandelen met medicijnen (antibiotica). Het is belangrijk dat je de kuur altijd helemaal afmaakt. Het is aan te raden om medicijngebruik en allergieën met je huisarts en/of apotheker te bespreken. Tot ongeveer een week na het einde van de behandeling is chlamydia mogelijk nog besmettelijk. Zorg dus dat je die week geen seksueel contact hebt, of gebruik een condoom. Heb je een vaste partner? Blijf dan veilig vrijen tot een week nadat jij en je partner klaar zijn met de antibiotica. Heb je geen vaste partner? Blijf dan veilig vrijen met condoom. Laat bovendien aan je (vroegere) sekspartner(s) weten dat je deze infectie hebt. Doe dat aan alle de partners van het afgelopen half jaar. Dit kan eventueel ook via de partnerwaarschuwing op deze website. Belangrijk om te weten is dat er na een chlamydia-infectie geen natuurlijk afweer tegen deze geslachtsziekte optreedt. Door onveilig te vrijen, bijvoorbeeld met wisselende partners, kan je deze ziekte opnieuw oplopen. Bovendien zijn er nog veel meer andere soa's die je door onveilige seks kunt oplopen.


Meer informatie vindt je ook hier

Het is belangrijk dat je veilige seks hebt. Meer informatie hierover vindt je ook op de site van Soa Aids Nederland.

Hoe lang je moet wachten met seks verschilt per soa:

Chlamydia

Voor chlamydia geldt dat het besmettelijk is tot 1 week nadat je behandeld bent. Gedurende die tijd is het beter om geen seks te hebben, ook niet met handen en mond. Meer informatie kun je ook vinden op hier.

Gonorroe

Voor gonorroe geldt dat het besmettelijk is tot 1 week nadat je behandeld bent. Gedurende die tijd is het beter om geen seks te hebben, ook niet met handen en mond. Meer informatie vindt je hier.

Syfilis

Wordt syfilis vroeg bij je ontdekt? Dan krijg je meestal in 1 keer 2 injecties. Wordt syfilis laat bij je ontdekt? Of weet de arts niet hoe lang je het al hebt? Dan krijg meestal 3 injecties. Tussen elke injectie zit een week. Tijdens de behandeling en 7 dagen erna kun je beter geen seks hebben. Je kunt dan nog besmettelijk zijn en de ziekte overdragen. Heb je wel seks? Gebruik dan een condoom. Meer informatie kun je ook hier vinden.

Hiv

Heb je onveilige seks gehad? En heb je grote kans op hiv? Laat je zo snel mogelijk testen. Blijkt uit de test niet dat je hiv hebt? Dan moet je vaak na 3 en 6 maanden nog een test doen. Zo weet je zeker of je wel of geen hiv hebt. Zorg ervoor dat je tot de uitslag van de hiv-test beschermde seks hebt. Zo kun je geen hiv doorgeven als je dit hebt. Ook na de uitslag is het belangrijk dat je beschermde seks hebt. Ook als blijkt dat je geen hiv hebt. Dit verkleint de kans op een soa. Meer informatie vindt je hier.

Hepatitis B

Heb je onveilige seks gehad? Dan kun je 3 maanden daarna testen of je hepatitis B hebt. Zorg ervoor dat je tot de uitslag van de hepatitis B-test veilige seks hebt. Zo kun je geen hepatitis B doorgeven als je dit hebt. Ook na de uitslag is het belangrijk dat je veilige seks hebt. Ook als blijkt dat je geen hepatitis B hebt. Dit verkleint de kans op een soa. Meer informatie vindt je hier.

Als je een infectie hebt, dan is de kans groot dat je (ex-)sekspartner(s) ook een soa hebben. Waarschuw daarom je (ex-)sekspartner(s). Zij kunnen zich dan snel laten testen en behandelen. Het is belangrijk dat jij je (ex)sekspartner(s) van de afgelopen zes maanden op de hoogte stelt. Met de partnerwaarschuwing van Directlab kan je volledig anoniem een e-mail versturen. De link naar de partnerwaarschuwing vind je in de bestelbevestiging van je test aankoop.

Een infectie met een soa kan symptoom loos (zonder klachten) verlopen. Heb je onveilige seks gehad en maak je je zorgen? Test jezelf.


Over de soa-testen van Directlab

De testen van Directlab zijn niet anoniem maar wel discreet en veilig. Je ontvangt het testpakket in een blanco envelop op een adres naar keuze. Je neemt zelf thuis materiaal af en stuurt het makkelijk in een meegeleverde envelop naar ons laboratorium of je gaat naar een afnamelocatie voor een bloedafname.


Directlab staat als afzender op je bankafschrift. Op je bankafschrift staat alleen het bestelnummer vermeld. De factuur ontvang je per e-mail. Directlab is de afzender. In de onderwerpregel staat het factuurnummer. De uitslag staat vervolgens klaar in het beveiligde Uitslagenportaal.

Directlab gebruikt dezelfde testen als je huisarts. Vergeleken met thuistesten (waarbij je de uitslag zelf afleest) zijn onze laboratoriumtesten veel betrouwbaarder.


Alle analyses vinden plaats in het laboratorium van Saltro dat ISO geaccrediteerd is en voldoet aan alle kwaliteitseisen. Onze specialisten beoordelen de testresultaten. De testen van Directlab zijn dus zeer betrouwbaar.


Hier vind je meer informatie over de betrouwbaarheid van de Directlab soa testen.

Directlab gebruikt dezelfde testen als je huisarts. De meeste huisartsen accepteren de uitslagen van Directlab.


Mocht je huisarts Saltro niet kennen, dan kan hij/zij contact opnemen met onze klinisch chemici of artsen-microbioloog voor intercollegiaal overleg. Het telefoonnummer staat op je testuitslag in het Uitslagenportaal.

De testen van Directlab worden niet vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Je moet ze zelf betalen.


Bestellen van je soa-test

Je kan je telefoonnummer toevoegen via Mijn DigiD. Kies voor 'Extra sms-controle aanvragen'. Je ontvangt hierna per post binnen 5 werkdagen een persoonlijke activeringscode waarmee je jouw sms verificatie kunt activeren. Na het activeren kan je inloggen met een extra controle stap via sms.

Je kan een DigiD code aanvragen via Mijn DigiD. Na het invullen van het formulier ontvang je per post binnen 5 werkdagen een persoonlijke activeringscode waarmee je jouw DigiD gebruikersnaam kunt activeren.

Directlab is als zorgaanbieder wettelijk verplicht je Burgerservicenummer (BSN) te noteren. Hiermee voorkomen we persoonsverwisseling. Als je toestemming geeft kunnen we medische gegevens uitwisselen met je huisarts.


Je kunt de uitslag van je test uitprinten. Op deze uitdraai staan je persoonlijke gegevens vermeld.

Als je na de aanschaf van een test toch twijfelt, of je besluit alsnog liever naar je huisarts te gaan, dan kan je binnen 14 dagen na ontvangst, de test retourneren. Je hebt na annulering nogmaals 14 dagen om de ongebruikte test retour te sturen. Je krijgt dan het volledige orderbedrag inclusief verzendkosten gecrediteerd. Enkel de kosten voor retour van jouw huis naar de webwinkel zijn voor eigen rekening. Deze kosten bedragen circa 3,95 per brievenbuspakket, raadpleeg voor de exacte tarieven de website van de vervoerder.

Indien je gebruik maakt van je herroepingsrecht, zal het product met alle geleverde toebehoren en – indien redelijkerwijze mogelijk – in de originele staat en verpakking aan ons geretourneerd worden. Om gebruik te maken van dit recht kan je contact met ons opnemen via saltrodirectlab@saltro.nl vermeld daarbij je factuurnummer, je bankrekeningnummer en de tenaamstelling. Directlab is niet verantwoordelijk voor een foutief doorgegeven bankrekeningnummer. Wij zullen vervolgens het verschuldigde orderbedrag binnen 14 dagen na aanmelding van je retour terugstorten mits het product reeds in goede orde retour ontvangen is.

Als je voor 17.00 uur besteld dan ontvang je binnen 2 werkdagen het testpakket. Als het pakket na enkele dagen nog niet binnen is, neem dan contact op met Directlab op telefoonnummer 030-2361122 of saltrodirectlab@saltro.nl.

Als er onderdelen (bv. een buisje) van je testpakket kapot zijn of als er onderdelen ontbreken, neem dan contact op met Directlab op telefoonnummer 030-2361122 of saltrodirectlab@saltro.nl.


Afname van je soa-test

Instructies voor de afname van je test, zijn op de specifieke webpagina voor ieder product te vinden.
Selecteer op de webshop pagina het door jou bestelde product voor meer informatie over afname-instructies.

Het monster voor een chlamydia en/of gonorroe test neem je zelf af.


Mannen verzamelen urine met behulp van een ColliPee die mee wordt gestuurd in het pakket. Meer informatie hierover vindt je hier.


Vrouwen nemen een vaginale swab af met materiaal dat mee wordt gestuurd in het pakket. Meer informatie hierover vindt je hier.


Voor een orale test wordt een monster uit de keel genomen. Meer informatie hierover vindt je hier.


Voor een anale test wordt een monster uit de anus genomen. Meer informatie hierover vindt je hier.

De bloedafname voor de hiv, hepatitis B en syfilis test gebeurt op een bloedafname locatie. Meer informatie over de bloedafname vindt je hier.

Voor testen met een zelfafname monster doe je het afgenomen materiaal in de meegezonden retourenvelop. Je kan:
- de retourenvelop veilig in een PostNL brievenbus deponeren;
- de retourenvelop afleveren op een van de Saltro locaties.

Verzending bij voorkeur op werkdagen voor 18.00 uur. Dit kan in elke brievenbus van post NL. Op zondag verzenden kan ook, maar alleen in een brievenbus met daarop een medisch postlogo (zie afbeelding hieronder). De afgenomen test verstuur je dan voor zondag 17.00 uur. De zending wordt dan op maandag bezorgd (kijk hier voor de link naar de PostNL locatiezoeker medische post, klik aan 'brief posten' en vervolgens 'medisch').
Uitslag van je soa-test

Nadat je testmateriaal bij ons is ontvangen, staat je uitslag over het algemeen binnen 3 werkdagen klaar in het beveiligde Uitslagenportaal. Hou hierbij dus rekening met de verzendtijd naar ons laboratorium. Voor de soa’s hiv, hepatitis B en syfilis kan dat een paar dagen langer duren. Om de veiligheid van je uitslag te garanderen, log je in met je DigiD en sms verificatie. Heb je geen DigiD? Dan kan je dat hier aanvragen. Als je geen sms verificatie hebt, dan kan je hier je telefoonnummer koppelen aan je DigiD. Houd er rekening mee dat dit ongeveer 5 dagen kost. Vraag een sms verificatie dus direct aan als je een Directlab test koopt.

Jouw testuitslag is te vinden in het beveiligde Uitslagenportaal van Directlab.

Als je een soa infectie hebt, dan is de kans groot dat je (ex-)sekspartner(s) ook een soa hebben. Waarschuw daarom je (ex-)sekspartner(s). Zij kunnen zich dan snel laten testen en behandelen. Het is belangrijk dat jij je (ex)sekspartner(s) van de afgelopen zes maanden op de hoogte stelt. Met de partnerwaarschuwing van Directlab kan je volledig anoniem een e-mail versturen. De link naar de partnerwaarschuwing vind je in de bestelbevestiging van je test aankoop.

Een positieve testuitslag wil zeggen dat er sprake is van een infectie. Het is belangrijk dat je je laat behandelen voor deze infectie. Hiervoor kan je terecht bij je huisarts. Vanuit het Uitslagenportaal van print je de uitslag gemakkelijk uit, zodat je deze mee kunt nemen naar je huisarts. Zo voorkom je dat de test nogmaals uitgevoerd moet worden. De soa-test van Directlab is exact dezelfde als de test die de huisarts voor je aan zou aanvragen. Indien je niet naar je eigen huisarts wilt of kunt gaan, maak dan een afspraak bij een andere huisarts.


Als je naar een andere dan je eigen huisarts gaat, dan ziet deze je als “passant”. Dit is vaak alleen mogelijk als er sprake is van incidentele en acute zorg. Wordt je behandeld door een andere huisarts dan je eigen huisarts, dan mag deze een passantentarief in rekening brengen. Deze rekening moet je vaak direct betalen. Je kunt de rekening doorsturen naar je zorgverzekeraar. Vraag bij je zorgverzekeraar na aan welke voorwaarden je moet voldoen om een vergoeding te krijgen.


Ook is het belangrijk om bij een positieve uitslag te wachten met seks. Hoe lang je moet wachten verschilt per soa. Meer daarover vindt je bij de FAQ "Hoe lang moet ik wachten met seks bij een positieve uitslag".

Een negatieve testuitslag houdt in dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn voor een infectie. Is de uitslag van de soa-test negatief, maar ervaar je toch klachten of twijfel je? Neem dan contact op met je huisarts.