Veelgestelde vragen Preventie - Directlab Online

Veelgestelde vragen Preventie-tests

Over de preventie-tests

Waarom zou ik een preventie-test doen?

Hoe gaat het eigenlijk met mijn gezondheid? Wat is mijn risico op diabetes, hart- en vaatziekte en schade aan mijn nieren? En waarop kan ik letten? Veel mensen stellen zich dit soort vragen. Bijvoorbeeld als ze vrienden hebben met een chronische aandoening of als diabetes en hart- en vaatziekten voorkomen in de familie. Met een aantal testen kunnen we je inzicht geven in je gezondheid. Het onderzoek kan duidelijk maken dat met de geteste onderdelen niets aan de hand is en misschien voel je je daardoor gerustgesteld. Door het onderzoek en de uitslag van de testen ga je misschien (anders) nadenken over je gezondheid, misschien ga je anders of gezonder leven. De uitslag kan je helpen als je met de huisarts in gesprek gaat. Je kan de uitslag van het onderzoek laten zien.

Uit welke testen bestaat het Preventie pakket?

Cholesterol: bij de test op cholesterol worden zowel het totale cholesterol, HDL-cholesterol (het ‘goede’ cholesterol), LDL-cholesterol (het ‘slechte’ cholesterol) en triglyceriden (vet) gemeten. Het totaal aan de verschillende waarde geeft informatie over het risico op hart- en vaatziekten. Glucose (nuchter): We meten de hoeveelheid glucose (suiker) in je bloed, waarbij je nuchter was toen er bloed werd afgenomen. Het onderzoek geeft informatie over het risico op suikerziekte (diabetes). Bij diabetes wordt de test ook gebruikt om het effect van de behandeling te controleren. Nierfunctie: we meten de verhouding tussen albumine en kreatinine in urine. Het onderzoek geeft informatie over de nierfunctie. Een verminderde nierfunctie kan een indicatie zijn voor aandoeningen zoals aderverkalking, diabetes, hartfalen of hoge bloeddruk. Ook bij ouder worden gaat de nierfunctie achteruit.

Zijn preventie-tests wel zinvol?

Voordat je een Preventie-test bestelt bij Directlab Online, adviseren we je de vragenlijst in onze testwijzer in te vullen voor een advies op maat. Zo weet je zeker dat je alleen testen doet waar je wat aan hebt. De testen die Directlab Online gebruikt zijn zeer betrouwbaar. Het zijn dezelfde testen als huisartsen gebruiken. De kans op valse uitslagen, die ten onrechte ongerust maken of ten onrechte geruststellen, is hierdoor minimaal.

Hoe betrouwbaar zijn de preventie-testen van Directlab Online?

Directlab Online gebruikt dezelfde testen als je huisarts. Vergeleken met thuistesten (waarbij je de uitslag zelf afleest) zijn onze laboratoriumtesten veel betrouwbaarder. Directlab Online is een initiatief van Unilabs en alle analyses vinden plaats in onze eigen laboratoria, die ISO geaccrediteerd zijn en voldoen aan alle kwaliteitseisen. Onze specialisten beoordelen de testresultaten. De testen van Directlab Online zijn dus zeer betrouwbaar.

Op de productpagina’s van onze testen, geven we gedetailleerde informatie over de betrouwbaarheid van de betreffende test.

Waar vind ik meer informatie over preventie-testen?

Meer informatie over preventie-testen vind je op Thuisarts.nl.

Bestellen van je test

Hoe regel ik de sms-verificatie op een al bestaande DigiD?

Je kan je telefoonnummer toevoegen via Mijn DigiD. Kies voor 'Extra sms-controle aanvragen'. Je ontvangt hierna per post binnen 5 werkdagen een persoonlijke activeringscode waarmee je jouw sms verificatie kunt activeren. Na het activeren kan je inloggen met een extra controle stap via sms.

Hoe regel ik een DigiD inlogcode met sms-verificatie?

Je kan een DigiD code aanvragen via Mijn DigiD. Na het invullen van het formulier ontvang je per post binnen 5 werkdagen een persoonlijke activeringscode waarmee je jouw DigiD gebruikersnaam kunt activeren.

Waarom zijn er persoonlijke gegevens (zoals geboortedatum, geslacht, BSN) nodig voor het bestellen van een test?

Directlab Online is als zorgaanbieder wettelijk verplicht je Burgerservicenummer (BSN) te noteren. Hiermee voorkomen we persoonsverwisseling. Je kunt de uitslag van je test uitprinten. Op deze uitdraai staan je persoonlijke gegevens vermeld.

Kan ik ook gelijk een test voor iemand anders bestellen?

De uitslag van de test kan je online bekijken. Om in te kunnen loggen maak je gebruik van DigiD. De persoonsgegevens die je opgeeft bij de bestelling zorgen ervoor dat wij je veilig de juiste testgegevens kunnen geven. Als je een test bestelt voor iemand anders moet je ook de persoonsgegevens van deze andere persoon opgeven.

Kan ik een testpakket terugsturen en mijn geld terugkrijgen?

Als je na de aanschaf van een test toch twijfelt, of je besluit alsnog liever naar je huisarts te gaan, dan kan je binnen 14 dagen na ontvangst, de test retourneren. Je hebt na annulering nogmaals 14 dagen om de ongebruikte test retour te sturen. Je krijgt dan het volledige orderbedrag inclusief verzendkosten gecrediteerd. Enkel de kosten voor retour van jouw huis naar de webwinkel zijn voor eigen rekening. Deze kosten bedragen circa 3,95 per brievenbuspakket, raadpleeg voor de exacte tarieven de website van de vervoerder.

Indien je gebruik maakt van je herroepingsrecht, zal het product met alle geleverde toebehoren en – indien redelijkerwijze mogelijk – in de originele staat en verpakking aan ons geretourneerd worden. Om gebruik te maken van dit recht kan je contact met ons opnemen via info@directlabonline.nl vermeld daarbij je factuurnummer, je bankrekeningnummer en de tenaamstelling. Directlab Online is niet verantwoordelijk voor een foutief doorgegeven bankrekeningnummer. Wij zullen vervolgens het verschuldigde orderbedrag binnen 14 dagen na aanmelding van je retour terugstorten mits het product reeds in goede orde retour ontvangen is. In geval van een geannuleerde Corona PCR-test volstaat de schriftelijke annulering naar info@directlabonline.nl

Wat doe ik als ik mijn testpakket niet ontvang?

Als je voor 17.00 uur besteld dan ontvang je binnen 2 werkdagen het testpakket. Als het pakket na enkele dagen nog niet binnen is, neem dan contact op met Directlab Online op telefoonnummer 030-2361122 of info@directlabonline.nl.

Wat doe ik als er onderdelen van mijn testpakket stuk zijn of ontbreken?

Als er onderdelen (bv. een buisje) van je testpakket kapot zijn of als er onderdelen ontbreken, neem dan contact op met Directlab op telefoonnummer 030-2361122 of info@directlabonline.nl.

Afname van je test

Hoe regel ik de bloedafname en het urinemonster voor de preventie-testen?

De bloedafname voor de preventie-testen gebeurt op een van onze afnamelocaties. Meer informatie over de bloedafname vind je hier.

Het urinemonster verzamel je zelf met behulp van de ColliPee die mee wordt gestuurd in het pakket. Meer informatie hierover vind je hier.

Uitslag van je test

Wanneer kan ik de testuitslag inzien?

Nadat je testmateriaal bij ons is ontvangen, staat je uitslag over het algemeen binnen 3 werkdagen klaar in het beveiligde Uitslagenportaal. Hou hierbij dus rekening met de verzendtijd naar ons laboratorium. Voor de soa’s hiv, hepatitis B en syfilis kan dat een paar dagen langer duren. Om de veiligheid van je uitslag te garanderen, log je in met je DigiD en sms verificatie. Heb je geen DigiD? Dan kan je dat hier aanvragen. Als je geen sms verificatie hebt, dan kan je hier je telefoonnummer koppelen aan je DigiD. Houd er rekening mee dat dit ongeveer 5 dagen kost. Vraag een sms verificatie dus direct aan als je een Directlab Online test koopt.

De uitslag van je Covid-19 Antistoffen-test is de enige uitslag die download je via een speciale link. Deze is een paar werkdagen na ontvangst van je monster beschikbaar. De persoonlijke pincode voor het downloaden van je Covid-19 Antistoffen-test ontvang je per sms. Let op: uitslagen van Covid-19 PCR-testen verschijnen wél in het Uitslagenportaal van Directlab Online. Wees er dus zeker van voor welke test je je uitslag wilt weten.

Waar kan ik de testuitslag vinden?

Jouw testuitslag is te vinden in het beveiligde Uitslagenportaal van Directlab Online.

De uitslag van je Covid-19 Antistoffen-test is de enige uitslag die download je via een speciale link. De persoonlijke pincode voor het downloaden van je Covid-19 Antistoffen-test ontvang je per sms. Let op: uitslagen van Covid-19 PCR-testen verschijnen wél in het Uitslagenportaal van Directlab Online. Wees er dus zeker van voor welke test je je uitslag wilt weten.