Waarom val ik niet af-test

Kom je steeds meer aan of lukt het je niet om af te vallen? We weten hoe frustrerend dit kan zijn. Afvallen is lastig en soms ligt het niet (alleen) aan je dieet of leefstijl, maar heeft het een lichamelijke oorzaak. Met onze ‘Waarom val ik niet af-test’ onderzoek je de meest voorkomende oorzaken. Onze test geeft je bijvoorbeeld inzicht in de snelheid van je stofwisseling, want als die erg langzaam is kan het lastig zijn om af te vallen. Ook kijken we naar suikerziekte, omdat het hormoon insuline een belangrijke rol speelt bij de opbouw en afbraak van vetweefsel.

Voor deze test moet een beetje bloed worden afgenomen. Maak hiervoor een afspraak bij een van onze afnamelocaties.

man vrouw hartEnVaatziekten diabetesType2 cholesterol schildklier
lifestyle
Aantal parameters
8
Monster genomen
bloed
Werkdagen tot uitslag
3
€ 79,95

WIJ TESTEN OP:

De meest voorkomende medische oorzaken voor aankomen of niet kunnen afvallen.

Alle parameters
  • Niet-nuchtere glucose (bloedsuiker)
  • HbA1C
  • TSH
  • Totaal cholesterol
  • HDL-cholesterol
  • LDL-cholesterol
  • Totaal cholesterol/HDL-cholesterol ratio
  • Triglyceriden
Directlabonline

TEST PARAMETERS

Niet-nuchtere glucose (bloedsuiker)

We meten de hoeveelheid glucose in je bloed. Glucose is chemisch gezien een eenvoudig, klein suikermolecuul. In voedsel zitten lange ketens van suikermoleculen (koolhydraten) die tot verschillende kleine suikers worden afgebroken, waaronder glucose. Het wordt via de wand van de dunne darm in het bloed opgenomen. De meeste lichaamscellen gebruiken glucose als bron van energie. Na het eten stijgt de hoeveelheid glucose in het bloed door het grote aanbod. Onder invloed van insuline (een hormoon uit de alvleesklier) wordt glucose naar de lichaamscellen gebracht waar het wordt gebruikt voor de energieproductie of wordt opgeslagen als reservebrandstof. Bij mensen met suikerziekte (diabetes mellitus) is de glucosebalans verstoord waardoor het bloedsuikergehalte te hoog is. Dat kan leiden tot ernstige beschadigingen van de nieren, het hart, de ogen, bloedvaten en zenuwen.

HbA1C

Het HbA1c-gehalte in je bloed is een soort gemiddelde van de bloedsuikerspiegel in de voorafgaande weken. De afkorting staat voor Hemoglobine A1c. Dat zijn versuikerde cellen van de rode bloedkleurstof.

TSH

De test meet de hoeveelheid thyreoïd stimulerend hormoon (TSH) in het bloed. TSH wordt gemaakt in de hypofyse, een belangrijke hormoonproducerende klier in de hersenen. TSH zorgt ervoor dat steeds de juiste hoeveelheid schildklierhormoon (T4 en T3) wordt aangemaakt. Schildklierhormoon regelt het gebruik van energie in het lichaam; het heeft een soort thermostaatfunctie.

Totaal cholesterol

Voor totaal cholesterol is de gewenste waarde lager dan 5,0 mmol/l. Als de waarde boven de 8 mmol/l komt is deze sterk verhoogd.

HDL-cholesterol

Het HDL-cholesterol is het goede cholesterol. Het helpt bij het opruimen van het cholesterol uit het bloed. Er is geen streefwaarde. Maar een waarde hoger dan 1,0 mmol/l bij mannen en hoger dan 1,2 mmol/l bij vrouwen geeft mogelijk een lager risico op hart- en vaatziekten.

LDL-cholesterol

LDL-cholesterol is het slechte cholesterol. Hoe lager dit is, hoe beter. De streefwaardes verschillen per persoon. Dit heeft te maken met je risico op hart- en vaatziekten. Een LDL-cholesterol onder de 3,0 mmol/l is over het algemeen goed.

Totaal cholesterol/HDL-cholesterol ratio

Een hele geschikte bloedtest om het risico op hart- en vaatziekten in te schatten is de totaal cholesterol-HDL-cholesterolratio. In deze bepaling wordt gekeken hoe het totale cholesterol in je bloed zich verhoudt tot het goede HDL-cholesterol. Om helemaal een overzicht in je cholesterol te hebben spelen ook de LDL cholesterol en triglyceriden een rol in deze hart- en vaatziekten. De combinatie van de cholesterol ratio, LDL, bloeddruk, rookstatus en leeftijd geeft aan wat je risico is op hart- en vaatziekten.

Triglyceriden

Ook voor het triglyceridengehalte geldt geen streefwaarde. Een waarde lager dan 1,7 mmol/l wijst op een lager risico op hart- en vaatziekten.

BETROUWBAARHEID WAAROM VAL IK NIET AF-TEST 

Directlab Online gebruikt dezelfde testen als je huisarts. Vergeleken met thuistesten (waarbij je de uitslag zelf afleest) zijn onze laboratoriumtesten veel betrouwbaarder. Directlab Online is een initiatief van Unilabs en alle analyses vinden plaats in onze eigen laboratoria, die ISO geaccrediteerd zijn en voldoen aan alle kwaliteitseisen. Onze specialisten beoordelen de testresultaten. De testen van Directlab Online zijn dus zeer betrouwbaar.

INHOUD VAN DE WAAROM VAL IK NIET AF-TEST 

In het testpakket vind je alles dat nodig is om de test uit te voeren. Voor de Waarom val ik niet af-test gaat het daarbij om bloedonderzoek. In het pakket vind je een duidelijke instructie, bloedbuisje(s), laboratoriumformulier en sticker met persoonsgegevens om bloed te laten afnemen op een van onze afnamelocatie.

INSTRUCTIES

Voor deze Waarom val ik niet af-test wordt er een bloedmonster uit je arm genomen. Je hoeft hiervoor niet nuchter te zijn, dus in de ochtend kun je gewoon ontbijten. Je kunt de bloedafname laten doen op een van de afnamelocaties. In de instructie bloedafname wordt stap voor stap beschreven hoe je de afname zelf regelt.

Let op: voor bloedafname kun je alleen op de geopende locaties van Directlab Online terecht wanneer je een afspraak hebt gemaakt.

DE UITSLAG

Nadat je testmateriaal bij ons is ontvangen, staat je uitslag over het algemeen binnen 3 werkdagen klaar in het beveiligde Uitslagenportaal. Hou hierbij dus rekening met de verzendtijd naar ons laboratorium. Log in met je DigiD met sms-verificatie en check je uitslag. Als je wilt, kan je de uitslag uitprinten en meenemen naar de huisarts.

Vanwege de inlogmethode met DigiD voor het uitslagenportaal kan je alleen testen kopen voor eigen gebruik. Om die reden kan je maximaal 1 Waarom val ik niet af-test per bestelling kopen.

Directlabonline