Gezonde nieren-test

Een goede nierfunctie is van vitaal belang. Nieren houden je bloed schoon, nieren zorgen voor de juiste hoeveelheid water in je lichaam en nieren maken hormonen. Hormonen die je nieren maken zijn nodig voor je bloeddruk, het maken van rode bloedcellen en sterke botten. Bijna de helft van de mensen met nierschade in Nederland weet dat zelf niet.

Met de Gezonde nieren-test van Directlab Online test je gemakkelijk jouw nierfunctie. Voor dit pakket zijn twee soorten monsters nodig. De afname van het urinemonster voer je zelf veilig en makkelijk thuis uit. Het bloedmonster dat uit je arm genomen wordt, regel je op een van onze afnamelocaties.

man vrouw nieren botten
medisch
Aantal parameters
3
Monster genomen
bloed, urine
Werkdagen tot uitslag
3
€ 59,95

WIJ TESTEN OP:

De Gezonde nieren-test bestaat uit verschillende tests om je nierfunctie te beoordelen. Goed werkende nieren zijn belangrijk, want uw nieren halen afvalstoffen uit uw bloed en regelen uw bloeddruk.

Alle parameters
 • Kreatinine
 • GFR
 • Albumine/kreatinine-ratio
Directlabonline

TEST PARAMETERS

Kreatinine
Kreatinine is een afbraakproduct van de spieren in ons lichaam. De stof wordt via de nieren uit ons lichaam verwijderd. De hoeveelheid kreatinine in het bloed is afhankelijk van de nierfunctie, maar ook van de hoeveelheid spieren. Bij mannen is het kreatinine dan ook hoger dan bij vrouwen.

GFR
De test schat de nierfiltratiesnelheid op basis van een berekening.

Albumine/kreatinine-ratio
De albumine/kreatinine ratio is de verhouding tussen de hoeveelheid albumine en de hoeveelheid kreatinine die is uitgescheiden in een urine portie. Met deze bepalingen wordt het risico op het ontwikkelen van een nierziekte of een hart en vaatziekte ingeschat en vervolgd bij met name diabetes patienten en patienten met een hoge bloeddruk (hypertensie).

BETROUWBAARHEID

Directlab Online gebruikt dezelfde testen als je huisarts. Vergeleken met thuistesten (waarbij je de uitslag zelf afleest) zijn onze laboratoriumtesten veel betrouwbaarder. Directlab Online is een initiatief van Unilabs en alle analyses vinden plaats in onze eigen laboratoria, die ISO geaccrediteerd zijn en voldoen aan alle kwaliteitseisen. Onze specialisten beoordelen de testresultaten. De testen van Directlab Online zijn dus zeer betrouwbaar.

INHOUD VAN HET GEZONDE NIEREN-TESTPAKKET

In het testpakket vind je alles dat nodig is om de test uit te voeren. Voor de Gezonde nieren-test gaat het daarbij om twee onderzoeken:

 1. Urineonderzoek
  In het pakket vind je een duidelijke instructie, buis met groene dop, Colli-Pee apparaat om urine op te vangen, absorptiematje, plastic beschermhoes voor de buis, rigid safetybag om je urine mee te nemen naar een van onze (bloed) afnamelocaties.

 2. Bloedonderzoek
  In het pakket vind je een duidelijke instructie, bloedbuisje(s), laboratoriumformulier en sticker met persoonsgegevens om bloed te laten afnemen op een afnamelocatie.

INSTRUCTIES

Voor deze Gezonde nieren-test zijn twee soorten monsters nodig: uit urine en uit bloed.

 1. Urineonderzoek: voor de albumine/kreatinine ratio test is ochtendurine nodig. De urine verzamel je zelf en lever je, op dezelfde dag, in tijdens de bloedafname. Alle benodigde materialen, inclusief een duidelijke instructie hoe je urine afneemt, zitten in het testpakket.

 2. Bloedonderzoek: voor deze test is een bloedmonster nodig. Het bloedmonster wordt afgenomen op een afnamelocatie.

Let op: voor bloedafname en het inleveren van lichaamsmaterialen kun je alleen op de geopende locaties van Directlab Online terecht wanneer je een afspraak hebt gemaakt.

DE UITSLAG

Nadat je testmateriaal bij ons is ontvangen, staat je uitslag over het algemeen binnen 3 werkdagen klaar in het beveiligde Uitslagenportaal. Hou hierbij dus rekening met de verzendtijd naar ons laboratorium. Log in met je DigiD met sms-verificatie en check je uitslag. Als je wilt, kan je de uitslag uitprinten en meenemen naar de huisarts.

Vanwege de inlogmethode met DigiD voor het uitslagenportaal kan je alleen testen kopen voor eigen gebruik. Om die reden kan je maximaal 1 Gezonde nieren-test per bestelling kopen.

Directlabonline