Gezonde botten-test

Onze botten veranderen tijdens ons hele leven. Er wordt steeds bot afgebroken en weer nieuw bot gemaakt. Als je ouder wordt, wordt er meer bot afgebroken en minder bot aangemaakt. Dit is normaal. Wordt er extra veel bot afgebroken en heel weinig opgebouwd, dan is dit botontkalking. Dit kan onder andere komen omdat er te weinig kalk in je eten en drinken zit of je bijvoorbeeld te weinig zonlicht krijgt.

Met de Gezonde botten-test controleren we of je Calcium en Vitamine-D op peil zijn. Calcium en Vitamine-D zijn belangrijk voor sterke botten. Voor deze test is een bloedmonster nodig. Het bloedmonster dat uit je arm genomen wordt, regel je op een van onze afnamelocaties.

man vrouw botten
medisch
Aantal parameters
2
Monster genomen
bloed
Werkdagen tot uitslag
3
€ 54,95

WIJ TESTEN OP:

Vitamine-D en calcium (kalk). Beide zijn belangrijk voor sterke botten. Voor deze testen wordt wat bloed afgenomen uit je arm.

Alle parameters
  • Vitamine-D
  • Calcium
Directlabonline

TEST PARAMETERS

Vitamine D
Vitamine D is een vetoplosbaar vitamine en speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen en in stand houden van gezonde botten en tanden, een goede werking van spieren en het afweersysteem en bij de opname van calcium uit voeding. Vitamine D is met name van belang bij het op peil houden van de hoeveelheid calcium en fosfaat in het bloed. Het wordt voor het grootste gedeelte aangemaakt onder de huid, onder invloed van zonlicht (in Nederland van half april tot half september tussen 11 en 15 uur). Ook sommige voedingsbronnen, zoals vette vis, vlees en eieren, bevatten vitamine D, maar het meeste wordt door de huid gemaakt. Daarnaast wordt het ook toegevoegd aan vette voedingsproducten, zoals boter. In de huid wordt vitamine D3 gevormd, in voedingsmiddelen en supplementen kan ook vitamine D2 voorkomen. Deze vormen werken hetzelfde. In de lever wordt vitamine D omgezet in 25-hydroxy vitamine D. Deze vorm is zeer geschikt voor het vaststellen van de voorraad van deze vitamine in het lichaam en dit is dan ook de vorm die wordt gemeten in ons laboratorium (het totaal van de D3 en de D2 vorm).

Calcium
Calcium is een van de meest belangrijke mineralen in het lichaam. Het is noodzakelijk voor het goed functioneren van spieren en zenuwen. Daarnaast speelt het een onmisbare rol bij de botstofwisseling en de bloedstolling. 99% van het calcium zit in de botten. De rest zit in het bloed, en dat is wat we kunnen meten. De helft hiervan is gebonden aan eiwitten.

BETROUWBAARHEID

Directlab Online gebruikt dezelfde testen als je huisarts. Vergeleken met thuistesten (waarbij je de uitslag zelf afleest) zijn onze laboratoriumtesten veel betrouwbaarder. Directlab Online is een initiatief van Unilabs en alle analyses vinden plaats in onze eigen laboratoria, die ISO geaccrediteerd zijn en voldoen aan alle kwaliteitseisen. Onze specialisten beoordelen de testresultaten. De testen van Directlab Online zijn dus zeer betrouwbaar.

INHOUD VAN HET GEZONDE BOTTEN-TESTPAKKET

In het testpakket vind je alles dat nodig is om de test uit te voeren. Voor de Gezonde botten-test gaat het daarbij om bloedonderzoek. In het pakket vind je een duidelijke instructie, bloedbuisje(s), laboratoriumformulier en sticker met persoonsgegevens om bloed te laten afnemen op een afnamelocatie.

INSTRUCTIES

Voor deze Gezonde botten-test wordt er een bloedmonster uit je arm genomen. Je kunt dit laten doen op een van de afnamelocaties. In de instructie bloedafname wordt stap voor stap beschreven hoe je de afname zelf regelt.

Let op: voor bloedafname kun je alleen op de geopende locaties van Directlab Online terecht wanneer je een afspraak hebt gemaakt.

DE UITSLAG

Nadat je testmateriaal bij ons is ontvangen, staat je uitslag over het algemeen binnen 3 werkdagen klaar in het beveiligde Uitslagenportaal. Hou hierbij dus rekening met de verzendtijd naar ons laboratorium. Log in met je DigiD met sms-verificatie en check je uitslag. Als je wilt, kan je de uitslag uitprinten en meenemen naar de huisarts.

Vanwege de inlogmethode met DigiD voor het uitslagenportaal kan je alleen testen kopen voor eigen gebruik. Om die reden kan je maximaal 1 Gezonde botten-test per bestelling kopen.

Directlabonline