Burn-out test

Stress hoeft niet schadelijk voor je te zijn. Teveel stress, die te lang duurt kan wel ongezond zijn voor je lichaam. Directlab Online biedt een Burn-out-test aan die inzicht geeft in lichamelijke factoren die stress kunnen veroorzaken.

Als er bijvoorbeeld een ontsteking aanwezig is in je lichaam vraagt dit veel energie. En zo kan ook je stofwisseling te hoog zijn, waardoor je een opgejaagd gevoel ervaart. Kortom, er zijn meerdere medische oorzaken die klachten kunnen geven die op een burn-out lijken.

Met de Burn-out-test van Directlab Online testen we of je stress een lichamelijke oorzaak heeft. We testen dus niet of je een Burn-out hebt, want dat is niet mogelijk. Om vast te stellen of je een burn-out hebt, bestaat helaas geen simpele test. Ook de cortisol-test die wel eens wordt aangeboden werkt niet. Hier is geen wetenschappelijk bewijs voor en daarom bieden wij deze test dus ook niet aan. Als uit onze test blijkt, dat er geen lichamelijke stressfactoren zijn dan is het aannemelijker dat je een burn-out hebt.

Voor deze test nemen we een buisje bloed af op een van onze afnamelocaties. 

man vrouw vermoeidheid weerstand
lifestyle
Aantal parameters
9
Monster genomen
bloed
Werkdagen tot uitslag
3-5
€ 84,95

WIJ TESTEN OP:

De Burn-out- test van Directlab Online test op lichamelijke oorzaken van stress.

Alle parameters
  • Glucose niet nuchter
  • HbA1c
  • CRP
  • TSH (evt. FT4)
  • Hb
  • MCV
  • Ferritine (ijzer)
  • Foliumzuur
  • Vitamine B12
Directlabonline

TEST PARAMETERS

Glucose niet nuchter

We meten de hoeveelheid glucose in je bloed. Glucose is chemisch gezien een eenvoudig, klein suikermolecuul. In voedsel zitten lange ketens van suikermoleculen (koolhydraten) die tot verschillende kleine suikers worden afgebroken, waaronder glucose. Het wordt via de wand van de dunne darm in het bloed opgenomen. De meeste lichaamscellen gebruiken glucose als bron van energie. Na het eten stijgt de hoeveelheid glucose in het bloed door het grote aanbod. Onder invloed van insuline (een hormoon uit de alvleesklier) wordt glucose naar de lichaamscellen gebracht waar het wordt gebruikt voor de energieproductie of wordt opgeslagen als reservebrandstof. Bij mensen met suikerziekte (diabetes mellitus) is de glucosebalans verstoord waardoor het bloedsuikergehalte te hoog is. Dat kan leiden tot ernstige beschadigingen van de nieren, het hart, de ogen, bloedvaten en zenuwen.

HbA1c

Het HbA1c-gehalte in je bloed is een soort gemiddelde van de bloedsuikerspiegel in de voorafgaande weken. De afkorting staat voor Hemoglobine A1c. Dat zijn versuikerde cellen van de rode bloedkleurstof. 

CRP

CRP (C-reactief proteïne is een eiwit dat gemaakt wordt in de lever. Na het ontstaan van een ontsteking neemt de hoeveelheid CRP in het bloed al binnen 6-8 uren flink toe. Daardoor is de bepaling van CRP waardevol bij het vaststellen van ontstekingen of om het effect van een medische behandeling te volgen.

TSH (evt. FT4)

De test meet de hoeveelheid thyreoïd stimulerend hormoon (TSH) in het bloed. TSH wordt gemaakt in de hypofyse, een belangrijke hormoonproducerende klier in de hersenen. TSH zorgt ervoor dat steeds de juiste hoeveelheid schildklierhormoon (T4 en T3) wordt aangemaakt. Schildklierhormoon regelt het gebruik van energie in het lichaam; het heeft een soort thermostaatfunctie.

Hb

Hemoglobine is een eiwit dat zich bevindt in de rode bloedcellen, en zorgt voor zuurstoftransport vanaf de longen naar de rest van het lichaam. Het Hb-gehalte hangt dus nauw samen met het aantal rode bloedcellen. Bij een tekort aan Hb (en dus aan rode bloedcellen) wordt gesproken van bloedarmoede; het lichaam krijgt onvoldoende zuurstof en de patiënt is kortademig en snel vermoeid.

MCV

MCV (Mean Corpuscular Volume) oftewel de gemiddelde grootte van rode bloedcellen. Een te hoge MCV-waarde komt voor bij bloedarmoede ten gevolge van een vitamine-B12 gebrek. Een te lage MCV-waarde komt voor bij bloedarmoede ten gevolge van een ijzergebrek.

Ferritine (ijzer)

IJzer speelt een hele belangrijk rol bij het vervoer van zuurstof door het bloed. Zuurstof is nodig voor een goede werking van de cellen. Het meeste ijzer zit in de rode bloedcellen. Verder wordt het ijzer ook in het beenmerg en de lever opgeslagen, het is dan gekoppeld aan het eiwit ferritine. Als het lichaam te weinig ijzer heeft, zal eerst de reservevoorraad in de vorm van ferritine opgemaakt worden. Pas als er bijna geen ferritine meer is, maakt het lichaam te weinig rode bloedcellen aan en is er sprake van bloedarmoede.

Foliumzuur

Foliumzuur (vitamine B11) is een vitamine dat een belangrijke rol speelt bij het goed functioneren van onze afweer en zenuwstelsel. Ook is het samen met vitamine B12 erg belangrijk voor de aanmaak van de rode bloedcellen.

Vitamine B12

Vitamine B12 is belangrijk voor het maken en herstellen van gezonde cellen (zoals rode bloedcellen) en weefsel. Ook zorgt het voor een goede werking van het zenuwstelsel. Daarnaast draagt het bij aan de energievoorziening. Bij een tekort kan er bloedarmoede ontstaan. Ook kunnen er door schade aan de zenuwcellen tintelingen en gevoelloosheid ontstaan in de handen en voeten.

Vitamine B12 is vooral aanwezig in dierlijke producten zoals (rood) vlees, vis, gevogelte, melk en eieren. In sommige graanproducten worden tegenwoordig vitamine B12 en foliumzuur toegevoegd. Dit is met name van belang voor vegetariërs en veganisten.

BETROUWBAARHEID BURN-OUT-TEST

Directlab Online gebruikt dezelfde testen als je huisarts. Vergeleken met thuistesten (waarbij je de uitslag zelf afleest) zijn onze laboratoriumtesten veel betrouwbaarder. Directlab Online is een initiatief van Unilabs en alle analyses vinden plaats in onze eigen laboratoria, die ISO geaccrediteerd zijn en voldoen aan alle kwaliteitseisen. Onze specialisten beoordelen de testresultaten. De testen van Directlab Online zijn dus zeer betrouwbaar.

INHOUD VAN DE BURN-OUT-TEST

In het testpakket vind je alles dat nodig is om de test uit te voeren. Voor de Burn-Out-test gaat het daarbij om bloedonderzoek.  In het pakket vind je een duidelijke instructie, bloedbuisje(s), laboratoriumformulier en sticker met persoonsgegevens om bloed te laten afnemen op een afnamelocatie.

INSTRUCTIES

Voor deze Burn-out-test wordt er een buisje bloed afgenomen. Je kunt dit laten doen op een van de afnamelocaties. In de instructie bloedafname wordt stap voor stap beschreven hoe je de afname zelf regelt.

Let op: voor bloedafname kun je alleen op de geopende locaties van Directlab Online terecht wanneer je een afspraak hebt gemaakt. 

DE UITSLAG

Nadat je testmateriaal bij ons is ontvangen, staat je uitslag over het algemeen binnen 3-5 werkdagen klaar in het beveiligde Uitslagenportaal. Hou hierbij dus rekening met de verzendtijd naar ons laboratorium. Log in met je DigiD met sms-verificatie en check je uitslag. Als je wilt, kan je de uitslag uitprinten en meenemen naar de huisarts.

Vanwege de inlogmethode met DigiD voor het uitslagenportaal kan je alleen testen kopen voor eigen gebruik. Om die reden kan je maximaal 1 Burn-out-test per bestelling kopen.

Directlabonline