Microbioom-test Basis

Hoe gezond zijn jouw darmen? Met onze Microbioom-test Basis krijg je goed zicht op jouw darmgezondheid.

Het belang van de darmen voor onze gezondheid wordt steeds duidelijker. Niet voor niets worden ze ook wel het tweede brein genoemd. Een analyse van de bacteriën in de darmen (het microbioom) helpt je jouw gezondheid te optimaliseren.

In en op je lichaam zitten veel micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten. Dit is het microbioom. De hoge kwaliteit Microbioom-test Basis van Directlab Online geeft je snel inzicht in de samenstelling van het microbioom in jouw darmen. De test doe je gewoon thuis en wordt geanalyseerd in het laboratorium. Een team van gespecialiseerde artsen interpreteert jouw persoonlijke resultaten en vat ze voor je samen in begrijpelijke taal. Ook krijg je concrete tips en aanbevelingen hoe je je darmgezondheid kunt verbeteren. En als je wilt, dan helpen we je met een doorverwijzing naar een gespecialiseerde arts.

Zoek je een zeer uitgebreide microbioom-analyse? Kijk dan naar onze Microbioom-test Premium. Dit is een van de meest uitgebreide in de markt.

Weet je niet welke Microbioom-test geschikt is voor jou? Vul dan onze testwijzer in.
Testwijzer Microbioom

man vrouw weerstand
lifestyle
Aantal parameters
25
Monster genomen
Ontlasting
Werkdagen tot uitslag
10-15
€ 249,95

WIJ TESTEN OP:

De Microbioom-test Basis van Directlab Online analyseert:

Alle parameters
  • De diversiteit van jouw microbioom
  • Het stofwisselingsvermogen (metabole-potentie)
  • 20 soorten bacteriën
  • Schimmels
  • Gisten
  • Veel voorkomende ziekteverwekkers (pathogenen)
Directlabonline

TEST PARAMETERS

Diversiteit van je microbioom
Je spijsverteringssysteem is opgebouwd uit diverse bacteriën. Samen vormen al deze bacteriën het microbioom. Hoe meer verschillende soorten en hoe beter hun onderlinge verhoudingen en balans, hoe beter je darmen functioneren. Als de diversiteit te gering is, ontbreken omzettingsmechanismen van voedingsstoffen naar lichaamsstoffen, waardoor lichaamsfuncties gaan haperen of uitvallen. Ook wordt het microbioom dan kwetsbaar voor indringers zoals virussen of andere indringers. Deze kunnen daardoor overmatig groeien waardoor de diversiteit nog verder afneemt en klachten in je buik kunnen verergeren. Diversiteit is dus een belangrijke marker waarmee jouw darmgezondheid gecontroleerd wordt.

Stofwisselingsvermogen (metabole-potentie)
Veelvuldig gebruik van antibiotica en de aanwezigheid van pesticiden en andere chemicaliën in je voeding zijn soms de oorzaak van een ontstoken of beschadigde darmwand. Wanneer de darmwand beschadigd is, neemt de opname van oxalaat toe. Oxalaat brengt een gezondheidsrisico, omdat het zich kan binden aan voedingsstoffen in de darmen zoals bijvoorbeeld magnesium, kalium, zink en ijzer, waardoor deze niet meer goed opgenomen worden. Als de diversiteit van je microbioom is geanalyseerd, meten we welke organismen erin voorkomen en in welke verhoudingen. Deze verhoudingen zijn namelijk erg belangrijk voor het verteren van je voedsel. Met deze test krijg je dus meer zicht op het vermogen van jouw darmen om voedsel om te zetten naar bouwstoffen die je lichaam nodig heeft.

Bacteriën, schimmels en gisten
De Microbioom-test Basis geeft je een goed overzicht van jouw darmgezondheid. Wanneer er iets afwijkends gevonden wordt kan een uitgebreidere test nodig zijn. De darmen bestaan uit verschillende organismen (bacteriën, schimmels, gisten). Ze leven met elkaar samen en helpen elkaar door de uitwisseling van materie en energie. Tegelijkertijd beconcurreren ze elkaar. Om die reden analyseren we de verdeling tussen de verschillende hoofdgroepen van bacteriën: Actinobacteria, Bacteroidetes, Firmicutes, Fusobacteria, Proteobacteria en Verrucomicrobia. Ook meten we de aanwezigheid van bacteriesoorten die belangrijk zijn voor de balans in de darmen, zoals Akkermansia (goed voor de darmwand), bacteriën zoals Enterococcus, Lactobacillus en Escherichia (deze helpen het immuunsysteem reguleren) en bepaalde Firmicutes produceren belangrijke korteketenvetzuren. Korteketenvetzuren spelen een rol bij obesitas en daaraan gerelateerde ziektebeelden zoals type II diabetes. Dit gebeurt door het beïnvloeden van onder meer lichaamsgewicht, insulinegevoeligheid en kleine ontstekingen in je lichaam.

Pathogenen
Sommige bacteriën zijn ziekmakend ("pathogeen") of kunnen ziekmakend zijn. Voor je gezondheid is het belangrijk te weten of daar niet te veel van aanwezig zijn in de darmen. De Microbioom-test Basis analyseert de meest voorkomende pathogenen.

Betrouwbaarheid tests

Directlab Online biedt de meest uitgebreide en betrouwbare microbioom-testen aan. Hiervoor werken we samen met internationale experts en een team van gespecialiseerde Nederlandse artsen. Op jouw verzoek helpen we je met een doorverwijzing naar een gespecialiseerd arts voor behandeling. Zo ben je verzekerd van optimale darmgezondheid. Heb je jouw microbioom-uitslag ontvangen en wil je in contact komen met een gespecialiseerde arts? Neem dan contact met ons op.

INHOUD VAN DE MICROBIOOM-TEST BASIS

In het testpakket vind je alles dat nodig is om de test uit te voeren. Voor de test analyseren we jouw ontlasting (poep). Een monster afnemen is heel makkelijk en schoon.

In het pakket vind je een duidelijke instructie, ontlastingsbuisje(s), laboratoriumformulier, sticker met persoonsgegevens en barcodes om de test goed uit te voeren. Let op: bewaar de barcodestickers die je niet gebruikt. Indien er een extra of nieuwe analyse uitgevoerd moet worden, dan kan dat met behulp van de reeds bestaande barcodes.

INSTRUCTIES

Voor deze microbioom-test verzamel je thuis een beetje ontlasting. In de instructie ontlasting verzamelen, leggen we stap voor stap uit hoe je dit makkelijk en schoon doet.

Uitsluitend versturen op maandag, dinsdag of woensdag.

Bekijk hier ook de veelgestelde vragen over de microbioom-testen.

DE UITSLAG

Na ontvangst van je testmateriaal ontvang je de uitslag binnen 2,5 week via beveiligde mail toegestuurd. Gespecialiseerde Nederlandse artsen beoordelen jouw resultaten. Je krijgt hiervan een samenvatting in begrijpelijke taal. Daarnaast ontvang je het volledige testrapport. Op jouw verzoek helpen we je met een doorverwijzing naar een gespecialiseerd arts. Zo ben je verzekerd van optimale darmgezondheid. Heb je jouw microbioom-uitslag ontvangen en wil je in contact komen met een gespecialiseerde arts? Neem dan contact met ons op.

Directlabonline