Microbioom-test Premium

Het belang van de darmen voor onze gezondheid wordt steeds duidelijker. Niet voor niets worden de darmen ook wel het tweede brein genoemd. Een analyse van het microbioom in de darmen kan daarom zinvol zijn als je chronische lichamelijke of psychische klachten hebt.

In en op je lichaam zitten veel micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten. Dit is het microbioom. Met onze hoge kwaliteit Microbioom-test Premium kun je je microbioom op de meest uitgebreide manier laten onderzoeken. De test doe je gewoon thuis en wordt geanalyseerd in het laboratorium. Een team van gespecialiseerde artsen interpreteert jouw resultaten en vat ze voor je samen in begrijpelijke taal. Ook krijg je concrete tips en aanbevelingen hoe je je darmgezondheid kunt verbeteren. En als je wilt, dan helpen we je met een doorverwijzing naar een gespecialiseerde arts.

De Microbioom-test Premium is een van de meest veelzijdige en uitgebreide microbioom-analyses in de markt. Vul de testwijzer in om erachter te komen of deze microbioom-test jou verder kan helpen!
Testwijzer Microbioom

man vrouw weerstand
lifestyle
Aantal parameters
50
Monster genomen
Ontlasting
Werkdagen tot uitslag
10-15
€ 389,95

WIJ TESTEN OP:

De Microbioom-test Premium van Directlab Online test jouw darmgezondheid en geeft je concrete tips en aanbevelingen voor het vervolg.

Alle parameters
  • Premium: Ziekteverwekkers uitgebreid (pathogenen)
  • Premium: Parasieten
  • Premium: Leaky gut (lekkende darmen)
  • Premium: Ontstekingen
  • Premium: Vertering
  • Premium: 40 soorten bacteriën
  • Diversiteit van je microbioom
  • Stofwisselingsvermogen (metabole-potentie)
  • Schimmels
  • Gisten
Directlabonline

TEST PARAMETERS

Pathogenen (uitgebreid)
Sommige bacteriën zijn ziekmakend ("pathogeen") of kunnen ziekmakend zijn. Voor de menselijke gezondheid is het belangrijk te weten of daar niet te veel van aanwezig zijn in de darmen. De Microbioom-test Premium voert een zeer uitgebreide analyse uit op alle pathogenen die wij kennen.

Parasieten
Parasieten zijn micro-organismen waarvan bekend is dat sommige, als ze in te groten getale aanwezig zijn, de darmwerking zouden kunnen verstoren. Om die reden wordt de mate van aanwezigheid gemeten van onder meer de Giardia lamblia, Dientamoba fragilis, Blastocystis hominis en Entamoeba histolytica. Bij de uitslag wordt aangegeven of de mate van aanwezigheid aanvaardbaar is of niet.

Leaky gut (lekkende darm)
De darmwand is de bekleding van je darmen. Er passeren zeer veel stoffen die niet het lichaam mogen binnendringen en die de darmwand dus moet tegenhouden. Een gezonde darmflora functioneert als een extra beschermlaag voor de darmwand. Als je darmwand niet intact is worden schadelijke stoffen opgenomen in de bloedbaan. Dit leidt tot klachten en aandoeningen die per individu verschillen omdat elk microbioom uniek is en elk lichaam anders reageert. Wat we echter zeker weten is dat de darmwand (net als de huid) het lichaam van de mens moet beschermen tegen de penetratie van ongewenste stoffen. Onze Microbioom-test Premium analyseert of de darmwand intact is of dat deze te veel openingen vertoont (dit wordt ook wel een lekkende darm genoemd).

Ontstekingen
Een ontsteking is een normale afweerreactie van het lichaam op bijvoorbeeld een bacterie, virus of pijn. Niemand wil ontstekingen in zijn lichaam. Echter, niet alle ontstekingen zijn merkbaar. Vooral sluimerende (“laaggradige”) ontstekingen zijn een beruchte oorzaak van chronische klachten. Via een microbioom-analyse kun je vaststellen of daar in jouw lichaam sprake van is.

Vertering
Voeding wordt door vertering omgezet in bouwstoffen voor je lichaam. Deze bouwstoffen heb je nodig om je lichaam gezond te houden of te laten herstellen als je ziek bent. Wanneer de vertering in jouw darmen niet optimaal is kunnen er ongewenste stoffen het lichaam binnenkomen - waarop het immuunsysteem dan (over)reageert - en kunnen belangrijke andere voedingsstoffen gaan ontbreken. De Microbioom-test premium kijkt naar veel aspecten van jouw spijsvertering. In deze uitgebreide analyse kan daarnaast nog naar andere factoren worden gekeken, zoals oxalaatafbraak dat belangrijk is voor o.a. nierfalen.

Bacteriën, schimmels en gisten
In de Microbioom-test Premium wordt een zeer uitgebreide analyse gedaan van jouw microbioom. Dit geeft jou een heel gedetailleerd beeld van je darmgezondheid en kan tegelijk een goede start vormen voor behandeling als er afwijkingen gevonden worden. De darmen bestaan uit verschillende organismen (bacteriën, schimmels, gisten). Ze leven met elkaar samen en helpen elkaar door de uitwisseling van materie en energie. Tegelijkertijd beconcurreren ze elkaar. Om die reden analyseren we de verdeling tussen de verschillende hoofdgroepen van bacteriën: Actinobacteria, Bacteroidetes, Firmicutes, Fusobacteria, Proteobacteria en Verrucomicrobia. Ook meten we de aanwezigheid van bacteriesoorten die belangrijk zijn voor de balans in de darmen, zoals Akkermansia (goed voor de darmwand), bacteriën zoals Enterococcus, Lactobacillus en Escherichia (deze helpen het immuunsysteem reguleren) en bepaalde Firmicutes produceren belangrijke korteketenvetzuren. Korteketenvetzuren spelen een rol bij obesitas en daaraan gerelateerde ziektebeelden zoals type II diabetes. Dit gebeurt door het beïnvloeden van onder meer lichaamsgewicht, insulinegevoeligheid en kleine ontstekingen in je lichaam.

Diversiteit van je microbioom
Je spijsverteringssysteem is opgebouwd uit diverse bacteriën. Samen vormen al deze bacteriën het microbioom. Hoe meer verschillende soorten en hoe beter hun onderlinge verhoudingen en balans, hoe beter je darmen functioneren. Als de diversiteit te gering is, ontbreken omzettingsmechanismen van voedingsstoffen naar lichaamsstoffen, waardoor lichaamsfuncties gaan haperen of uitvallen. Ook wordt het microbioom dan kwetsbaar voor indringers zoals virussen of andere indringers. Deze kunnen daardoor overmatig groeien waardoor de diversiteit nog verder afneemt en klachten in je buik kunnen verergeren. Diversiteit is dus een belangrijke marker waarmee jouw darmgezondheid gecontroleerd wordt.

Stofwisselingsvermogen (metabole-potentie)
Veelvuldig gebruik van antibiotica en de aanwezigheid van pesticiden en andere chemicaliën in je voeding zijn soms de oorzaak van een ontstoken of beschadigde darmwand. Wanneer de darmwand beschadigd is, neemt de opname van oxalaat toe. Oxalaat brengt een gezondheidsrisico, omdat het zich kan binden aan voedingsstoffen in de darmen zoals bijvoorbeeld magnesium, kalium, zink en ijzer, waardoor deze niet meer goed opgenomen worden. Als de diversiteit van je microbioom is geanalyseerd, meten we welke organismen erin voorkomen en in welke verhoudingen. Deze verhoudingen zijn namelijk erg belangrijk voor het verteren van je voedsel. Met deze test krijg je dus meer zicht op het vermogen van jouw darmen om voedsel om te zetten naar bouwstoffen die je lichaam nodig heeft.

Betrouwbaarheid tests

Directlab Online biedt de meest uitgebreide en betrouwbare microbioom-testen aan. Hiervoor werken we samen met internationale experts en een team van gespecialiseerde Nederlandse artsen. Op jouw verzoek helpen we je met een doorverwijzing naar een gespecialiseerd arts voor behandeling. Zo ben je verzekerd van optimale darmgezondheid. Heb je jouw microbioom-uitslag ontvangen en wil je in contact komen met een gespecialiseerde arts? Neem dan contact met ons op.

INHOUD VAN DE MICROBIOOM-TEST PREMIUM

In het testpakket vind je alles dat nodig is om de test uit te voeren. Voor de test analyseren we jouw ontlasting (poep). Een monster afnemen is heel makkelijk en schoon.

In het pakket vind je een duidelijke instructie, ontlastingsbuisje(s), laboratoriumformulier, sticker met persoonsgegevens en barcodes om de test goed uit te voeren. Let op: bewaar de barcodestickers die je niet gebruikt. Indien er een extra of nieuwe analyse uitgevoerd moet worden, dan kan dat met behulp van de reeds bestaande barcodes.

INSTRUCTIES

Voor deze microbioom-test verzamel je thuis een beetje ontlasting. In de instructie ontlasting verzamelen, leggen we stap voor stap uit hoe je dit makkelijk en schoon doet.

Uitsluitend versturen op maandag, dinsdag of woensdag.

Bekijk hier ook de veelgestelde vragen over de microbioom-testen.

DE UITSLAG

Na ontvangst van je testmateriaal ontvang je de uitslag binnen 2,5 week via beveiligde mail toegestuurd. Gespecialiseerde Nederlandse artsen beoordelen jouw resultaten. Je krijgt hiervan een samenvatting in begrijpelijke taal. Daarnaast ontvang je het volledige testrapport. Op jouw verzoek helpen we je met een doorverwijzing naar een gespecialiseerd arts. Zo ben je verzekerd van optimale darmgezondheid. Heb je jouw microbioom-uitslag ontvangen en wil je in contact komen met een gespecialiseerde arts? Neem dan contact met ons op.

Directlabonline